طب سنتی و گیاهان دارویی را جدی بگیریم !

گیاهان دارویی از ارزش و اهمیت خاصی در تامین بهداشت و سلامتی جوامع هم به لحاظ درمان و هم پیشگیری از بیماریها برخوردار بوده و هستند. این بخش از منابع طبیعی قدمتی همپای بشر داشته و یکی از مهمترین منابع تامین غذایی و دارویی بشر درطول نسلها بوده اند. از نقطه نظر تاریخی، گیاهان اهمیت فراوانی در توسعه جوامع داشته اند و تحقیقات وسیعی برای یافتن فرآورده ها ومواد طبیعی دارویی گیاهی در طول تاریخ انجام شده است. با ظهور داروهای شیمیایی و بیولوژیک، نقش و اهمیت گیاهان دارویی در تامین سلامت بشر در معرض فراموشی قرار گرفت. اما در حال حاضر و با گذشت زمان، استقبال از گیاهان دارویی در سطح جهان با رشد قابل توجهی روبرو شده است. با توجه به اینکه داروهای گیاهی نسبت به داروهای شیمیایی اثرات منفی کمتری دارند و ممنوعیت برای استفاده از آنها کمتر است به خصوص برای خانم های باردار و کودکان . در نتیجه گرایش به دارو های گیاهی در حال افزایش است و با توجه به تغییرات فصلی و موارد‌ی دیگربه خواص برخی گیاهان پرداخته می‌شود .حال با توجه به فصل سرما و افزایش شیوع میکروب‌ها و عفونت‌ها، یک کارشناس بهداشت عمومی فعالیت‌های ضد میکروبی گیاه آویشن را عنوان کرد. زهرا خورشیدی درباره گیاه آویشن اظهار داشت: گیاهان دارویی مزیت‌های متعددی از قبیل ارزان و قابل دسترس بودن و سازگاری با طبع و پذیرش بهتر توسط بیماران را دارند، امروزه برای درمان بیماری‌ها از جمله عفونت‌ها مورد توجه قرار گرفته‌اند.به گفته وی در طب سنتی خواص گوناگونی مثل خواص ضد التهابی، ضد قارچی، ضد عفونی کننده، ضد نفخ و ضد تشنج برای گیاه آویشن قائل شده‌اند.این کارشناس بهداشت عمومی افزود: یافته‌ها نشان دادند که گیاه آویشن دارای اثر ضد میکروبی علیه انواعی از باکتری‌های گِرم مثبت و گِرم منفی است و تاثیر آن بر سالمونلا شدیدتر است. خورشیدی ادامه داد: طبق نتایج تحقیقات عصاره الکلی آویشن شیرازی دارای اثرات چشمگیری بر روی سویه‌های اشریشیا کلی آنتروهموراژیک است، به طوری که در غلظت 78/0 میلی گرم در میلی لیتر دارای اثر مهاری و اثر کُشندگی بر روی سویه‌های این باکتری است. وی اضافه کرد: گرچه تاثیر عصاره با کم شدن غلظت آن کاهش می‌یابد. بر اساس دیگر مطالعات، مصرف کرم گیاهی واژینال آویشن به اندازه کرم کلوتریمازول موجب بهبود علائم بالینی در واژینیت کاندیایی(بیماری قارچی شایع در زنان) می‌شود به طوری که حتی در بهبودی کامل، علائم کِرم آویشن موثرتر بوده است.

این کارشناس بهداشت عمومی یادآور شد: همچنین آویشن در بهبودی علائم سوء هاضمه از درمان‌های رایج طبی و سایر داروهای گیاهی موثرتر بوده است، به خصوص که این اثربخشی در افراد مبتلا به "هلیکو باکترپیلوری" آمار بالاتری از بهبود را نشان داده است.خورشیدی در این باره خاطرنشان کرد: طبق نتایج، گیاه آویشن می‌تواند برای استفاده در طب سنتی، صنایع غذایی و کاربردهای درمانی جدید مورد توجه قرار گیرد. لذا توصیه می‌شود، برای استفاده از داروهای گیاهی در درمان بیماری‌ها که می‌توانند جایگزینی مناسب برای داروهای شیمیایی باشد، آموزش‌های لازم ارائه شود. با توجه به اهمیت موضوع یک متخصص طب سنتی دیگر نیز ضمن تشریح روش‌های پیشگیری از "آنفلوآنزا" بر خواص معجزه‌آسای آویشن و زنجبیل در پیشگیری و درمان این بیماری تاکید کرد.محمد فصیحی دستجردی درباره روش‌های طب سنتی برای پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا اظهار داشت: نوشیدن دم‌کرده آویشن و زنجبیل مانع شیوع، گسترش و شدت یافتن آنفلوآنزا است.وی افزود: اگر یک قاشق غذاخوری آویشن را با یک تکه زنجبیل مانند چای 20 دقیقه با حرارت ملایم دم کنیم و سپس با کمی عسل یا نبات میل کنیم، بسیار می‌تواند برای پیشگیری از آنفلوآنزا مفید باشد و در صورت ابتلا، بیمار باید تا روزی سه بار از این دم کرده میل کند تا شدت بیماری کم شود.فصیحی دستجردی با بیان "سردی‌ها و خنکی‌ها برای این بیماری بسیار بد است"، یادآور شد: افراد مبتلا به آنفلوآنزا باید از مصرف زیاد لبنیات یا مرکبات اجتناب کنند، همچنین باید توجه داشت که حجامت سرد است و مناسب نیست اما بادکش می‌تواند سریعاً تب را قطع کند.این متخصص طب سنتی خاطرنشان کرد: برای نوزادان شیرخوار، هر 12 ساعت و روزی سه بار روغن بادام‌تلخ روی سینه و شکم نوزاد مالید و ماساژ داده شود که این امر می‌تواند باعث افزایش مقاومت بدن نوزاد شود. فصیحی دستجردی در پاسخ به این سوال "برای افزایش اشتهای افرادی که پس از طی دوره آنفلوآنزا، دچار کم‌اشتهایی یا بی‌اشتهایی شده‌اند چه توصیه‌ای دارید؟"، تصریح کرد: این دسته از افراد می‌توانند پیش از صبحانه و شام یک فنجان عرق یونجه و عسل میل کنند.این متخصص بیماری‌های عفونی و تب دار متذکر شد: کاهش سرفه‌های خشک در آنفلوآنزا تا یک ماه طول می‌کشد که ترکیب عسل، آب‌گرم و آبغوره هر 12 ساعت درمان آن است.وی افزود: در این بیماری بخور گرم با فاصله از کودکان ایرادی ندارد ولی بخور سرد با توجه به ضرر رطوبت و نمناک شدن بدن توصیه نمی‌شود.فصیحی دستجردی در پایان یادآور شد: پس از بهبود آنفلوآنزا، در بدن ضعف ایجاد می‌شود که مقدار کمی پودر دارچین به‌همراه عسل و آب گرم قبل از هر صبحانه و شام کمک‌کننده است (آفتاب یزد، 24 آذر 1394).

فایل های پیوست
نظرات

ثبت نظرات کاربران

نظر خود را وارد نمایید
* موارد ستاره دار الزامی است